In gesprek met - Ivar Oosterveld

Ivar Oosterveld is zijn loopbaan begonnen als internationaal bedrijfsjurist. Vrij snel is hij daaruit gegroeid naar managementniveau, waarna hij de stap heeft gemaakt naar interim-CEO. Hij wordt voornamelijk ingehuurd om bedrijven weer op de goede weg te helpen, waarbij zijn focus op governance, compliance en management ligt. Daarnaast is hij bezig om een legal tech start-up op te richten die zich inzet om de juridische sector te moderniseren. In dit interview spreken we met hem over zijn loopbaan, leiderschap en de rol van technologie in het juridische vakgebied.

Naast dat je als interim-jurist werkt, heb je ook een legal tech start-up opgericht. Kun je daar wat meer over vertellen en hoe je tot dit initiatief bent gekomen?

Mijn rol vandaag de dag is die van interim-CEO en bestuurslid, waarbij mijn ervaring als bedrijfsjurist vaak als basis dient. Mijn huidige opdracht draait om het neerzetten van structuur binnen de onderneming, waaronder governance en compliance. Zo heb ik via het netwerk vorig jaar een cliënt geholpen om zijn business te herstructureren. De focus was de financiën te structureren, waarbij een aantal juridische geschillen ook in de weg zaten. Dit bedrijf is nu een groeiend bedrijf geworden. 

Naast dit werk heb ik recent met een co-founder een legal tech start-up opgezet dat zich richt op het bedrijfsleven en de overheid. Wij merkten door onze jarenlange ervaring binnen het bedrijfsleven en de overheid dat de juridische data vaak niet goed werd ontsloten of geïntegreerd werd binnen organisaties. Het nadeel hiervan is dat besluitvorming vaak niet feiten gebaseerd is en dat er onnodig extra kosten worden gemaakt. Door de data te ontsluiten, te structureren en inzichtelijk te maken zien wij kansen voor organisaties om kostenefficiënter en meer compliant te opereren. De kern van wat wij doen is het structureren en koppelen van relevante (juridische) data en het creëren van relevante managementinformatie om direct te kunnen sturen. 

Onderscheidend aan ons bedrijf is dat wij een holistische benadering hebben. Dit houdt in dat onze oplossingen altijd multidimensionaal worden benaderd, vanuit een juridische, strategische en financiële blik. Hierdoor wordt uiteindelijk specifieke waarde gecreëerd/een passende oplossingen geboden voor de betreffende organisatie.

Door de jaren heen heb je ervaring opgedaan met het managen van verschillende juridische teams. Wat zijn volgens jou de belangrijkste kwaliteiten die een legal manager moet hebben?

Een goede legal manager moet allereerst een mensenmens zijn. Veel juristen zijn van nature specialistisch ingesteld, maar een manager moet juist breed kunnen denken en zich richten op samenwerking. Ik zie vaak dat mensen doorgroeien naar een leidinggevende rol omdat ze ergens lang zitten, niet per se omdat ze daar talent voor hebben. Dat kan een valkuil zijn.

Daarnaast moet je als legal manager niet alleen juridisch onderlegd zijn, maar ook snappen hoe een bedrijf functioneert. Dat betekent dat je je moet verdiepen in zaken als financiën, operations en strategisch management. Ik heb bijvoorbeeld veel gehad aan mijn MBA, omdat ik daardoor juridische vraagstukken veel beter in een bredere bedrijfscontext kan plaatsen.

Mijn tip voor juristen die zelf meer richting een managementrol willen bewegen? Wees nieuwsgierig en blijf leren. Juristen zitten vaak vast in hun eigen specialistische wereld, maar als je een goede manager wilt worden, moet je breder kijken. Verdiep je in financiën, strategie en verandermanagement. Begrijp hoe een bedrijf werkt en hoe jouw juridische kennis daaraan kan bijdragen. Wees ook niet te trots om een coach in te schakelen. Deze kan je wijzen op je blinde vlekken en daarmee helpen beter te worden.

Tot slot: wees niet bang om fouten te maken. Als manager ben jij verantwoordelijk, maar dat betekent ook dat je een veilige omgeving moet creëren waarin anderen fouten mogen maken en daarvan kunnen leren. Uiteindelijk draait goed leiderschap om het nemen van verantwoordelijkheid en het stimuleren van groei, zowel bij jezelf als bij je team.

Wie is jouw grootste inspiratiebron op het gebied van leiderschap, en waarom?

Ik heb niet één specifieke leider als inspiratiebron, maar ik haal veel uit verschillende bronnen. Een voorbeeld is Jocko Willink, een voormalig marinier die bekendstaat om zijn filosofie van “extreme ownership”. Zijn idee is simpel: stop met excuses maken en neem volledige verantwoordelijkheid voor wat je doet. Dat is iets wat ik ook in mijn werk probeer toe te passen.

Daarnaast vind ik de filosofie van Gordon Ramsay interessant, met name zijn idee dat het altijd het management is dat verantwoordelijk is voor de prestaties van een team. Als leider moet je een omgeving creëren waarin mensen fouten durven maken en zich kunnen ontwikkelen. Verder lees ik veel managementboeken, zoals die van Stephen Covey en Jack Welch. Het belangrijkste is dat je altijd blijft leren en jezelf blijft ontwikkelen.

Vorige
Vorige

Blog: Waarom de ene zelfstandige jurist overspoeld wordt met werk - en de ander worstelt

Volgende
Volgende

In gesprek met - Sanneke Parabirsing