
Zoek je goede
freelance juristen?
De beste zelfstandige advocaten en (interim-)juristen in de grootzakelijke Nederlandse markt herken je aan hun lidmaatschap van WeLegal Network
Voor professionele cliënten
De bijna 700 leden van WeLegal Network hebben hun ervaring opgedaan bij de meest vooraanstaande advocatenkantoren en bedrijven van Nederland. Ze bieden gespecialiseerde juridische ondersteuning aan corporates, scale-ups, start-ups en (rijks)overheidsinstanties, maar versterken ook regelmatig teams binnen (internationale) advocatenkantoren.
Je kunt onze leden inschakelen als interim-jurist, juridisch projectadviseur of als externe bedrijfsjurist. WeLegal Network ondersteunt hen actief, verbindt hen met elkaar én zorgt voor een directe koppeling met professionele opdrachtgevers.
Bijvoorbeeld op het gebied van:
Ondernemingsrecht / M&A
Arbeidsrecht & ambtenarenrecht
IT & Telecom
Bestuursrecht
Vastgoed- & huurrecht
Financiële toezichtwetgeving
Commerciële contracten
Bank- & effectenrecht
Omgevingsrecht
Data security & privacy
Compliance
Bouw- & aanbestedingsrecht
Food & farma regelgeving
Verzekeringen & aansprakelijkheid
Energierecht
Mededinging & staatssteun
Project- en overname financiering
Kapitaalmarkttransacties
Insolventie en herstructurering
EU regelgeving
IE- en mediarecht

Zo werkt een jurist inhuren bij WeLegal Network:
1.
Leg je ondersteuningsbehoefte uit aan een van de leden van het netwerk die je kent, of neem contact op met de centrale WeLegal organisatie.
2.
De WeLegal Network leden die qua ervaring, kennis en stijl van werken het best bij je passen worden vrijblijvend aan je voorgesteld. Jij kiest of en met wie van hen je in gesprek gaat.
3.
Met de jurist van je uiteindelijke keuze maak je 1 op 1 tarief- en werkafspraken. Wat je afspreekt is wat je betaalt. Niets meer, niets minder.
Enkele voorbeelden van organisaties waarvoor WeLegal Leden eerder werkten
Veelgestelde vragen
Hoe is WeLegal anders dan een advocatenkantoor?
Bij WeLegal Network is onze samenwerking niet exclusief en we zijn allemaal onafhankelijk. Dat betekent dat een WeLegal lid nooit verplicht is om een opdracht door te verwijzen, of aan te nemen. Dat doen we alleen als we met elkaar ervan overtuigd zijn dat dat voor de cliënt tot een optimale oplossing kan leiden. Bij WeLegal Network kies je als cliënt ook altijd zelf wie je zaak behandelt, of je interim opdracht uitvoert. Zo ben je altijd in control en zijn er geen verrassingen. Een groot verschil is ook dat niet alle netwerkleden (nog) advocaat zijn.
Hoe is WeLegal anders dan de bekende bemiddelingsbureaus?
WeLegal Network is een club voor onafhankelijk gevestigde juristen. Het is een grote groep, maar de leden hebben nog steeds zelf de laatste stem in wie er lid kan worden. Als organisatie kun je inderdaad net als via een bemiddelingsbureau in contact komen met freelance juisten, maar wij hebben geen sales team, geen targets, geen commerciele strategie. Contacten met organisaties die het netwerk gebruiken lopen via onze leden: inhoudelijk deskundige professionals. Zij worden ondersteund door een klein centraal team. Verder verzorgen we alleen contact tussen organisaties en onze leden als we oprecht geloven dat dat tot een optimale oplossing kan leiden.
Wat zijn de tarieven?
In het WeLegal Network bepaalt degene die de opdracht uitvoert altijd helemaal zelf wat het tarief is. Dat kan dus van geval tot geval en van jurist tot jurist anders zijn. Als we een netwerklid aan je voordragen geven we er altijd de tariefsindicatie bij die hij of zij heeft opgegeven. Daar kun je uiteraard over onderhandelen, maar hou er wel rekening mee dat onze leden op een wat hoger niveau opereren, dus als je op zoek bent naar het allerlaagste tarief in de markt, dan is het netwerk niets voor jou. Zoek je hoogwaardige juridische dienstverlening tegen een scherp tarief en met een minimum aan overhead, dan ben je aan het goede adres.
Van wie krijg ik de facturen?
De centrale WeLegal organisatie zorgt dat de afspraken die jij en je jurist maken netjes worden vastgelegd en dat de financiele afhandeling soepel verloopt. Als cliënt heb je daardoor elke keer als je een zelfstandige jurist inschakelt, een factuur van dezelfde leverancier: WeLegal. Wel zo overzichtelijk.
Hoe verdienen jullie geld?
We delen, net als compagnons in traditionele samenwerkingen, wat we dankzij elkaar verdienen. In de regel is die verdeling 80-20. Degene die de opdracht voor je uitvoert is in de lead en houdt er het meest aan over natuurlijk. Hij of zij bepaalt het tarief dat je betaalt. Heb je hier vragen over? Stel ze, want we hechten veel waarde aan complete transparantie.
Worden leden beter van hun doorverwijzing?
Als samenwerkende ondernemers is het logisch dat we delen wat we samen verdienen. Daar hoort natuurlijk ook bij dat het netwerklid dat een client doorverwijst een aandeel ontvangt in de omzet die daaruit voortvloeit. Dat is vergelijkbaar met het systeem van origination credit wat je wellicht kent van internationale advocatenkantoren, maar nooit meer dan 10%. Vaak wordt die 10% over gemaakt naar een goed doel, dat is bijvoorbeeld verplicht als de doorverwijzer zelf als interim-leidinggevende vanuit de opdrachtgeversorganisatie betrokken is bij de inhuurbeslissing.
Voor wie is WeLegal Network?
Onze leden kunnen alleen professionele cliënten doorverwijzen via het WeLegal Network. Daarmee bedoelen we zakelijke klanten die weten wat er in de juridische markt te koop is, vaker juristen of advocaten inschakelen en die begrijpen hoe ons businessmodel werkt. Wij werken niet voor particulieren en reguliere mkb ondernemingen. Wel voor scale-ups en professioneel geleide start-ups.
Hoe zit het met Kwaliteit?
Voor toetreding tot het netwerk geldt een strenge selectie. In onze samenwerking staat het belang van de cliënt voorop en werken we onafhankelijk en zelfstandig. De professionele centrale netwerk organisatie bewaakt dat. Bij een doorverwijzing is het ook de centrale netwerkorganisatie die zorgt dat de beste, meest geschikte juristen uit het netwerk worden voorgedragen. De netwerkcollega via wie je vraag in het netwerk is gebracht kijkt vaak kritisch mee. Je kiest vervolgens zelf of je met een van de voorgedragen advocaten of juristen in zee gaat. Heb je er geen vertrouwen in? Dan ga je niet in zee met een van onze leden en zijn er uiteraard geen kosten. Als netwerk staan we achter onze leden, dus als je via WeLegal Network een van hen inhuurt kun je WeLegal aanspreken als er een fout gemaakt wordt
Hoe zit het met aansprakelijkheidsrisico’s?
Voor WeLegal leden gelden dezelfde regels als voor een advocatenkantoor. Zowel WeLegal Network als haar individuele leden zijn verzekerd tegen de risico’s van beroepsfouten.