In gesprek met - Sanneke Parabirsing
Sanneke Parabirsing is, na begonnen te zijn in de advocatuur, al ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig jurist en heeft in die tijd een brede ervaring opgebouwd op het gebied van het ondernemingsrecht inclusief M&A en allerhande commerciële contracten. Met haar nieuwsgierige aard en generalistische achtergrond heeft ze zichzelf ontwikkeld tot een veelzijdige professional die graag complexe vraagstukken oppakt en daarbij het menselijke aspect niet vergeet. In dit interview deelt zij haar inzichten over de veranderingen in de markt, leiderschap en hoe zij balans houdt in haar werk en leven.
Hoe heb je de markt voor zelfstandige juristen in de afgelopen jaren zien veranderen en welke invloed heeft dit op jouw eigen praktijk gehad?
Toen ik begon, was de interimmarkt veel minder ontwikkeld en waren er veel minder interimmers. Het vakgebied is professioneler geworden, en de verwachtingen zijn ook hoger. Wat ik vooral merk voor mij persoonlijk is dat de opdrachten die ik nu krijg steeds verder afdrijven van puur juridisch werk. Ik ben meer bezig met grote, complexe projecten die het juridische overstijgen en waar veel stakeholders bij betrokken zijn. Dat vind ik ook het leukst om te doen.
Een voorbeeld hiervan is mijn werk bij NS Hispeed tijdens de Fyra-periode. Iedereen in Nederland wist van het debacle rondom de Fyra. Het was groot nieuws, en het project was ontzettend complex. Er moest veel gemanaged en geregeld worden, richting de mede-uitbater van de trein (de Belgische spoorwegen), de aandeelhouder (de Staat) en de bouwer van de trein. Tegelijk moest er gezocht worden naar een alternatieve oplossing. Wat ik daar leerde, was hoe je met veel belangen en spanning toch gezamenlijke vooruitgang kunt boeken. Hetzelfde geldt voor mijn werk bij Lineage, waar ik betrokken was bij een complexe business-splitsing, noodzakelijk voor het behoud van een bepaald gunstig Amerikaanse belastingregime. Het geeft mij voldoening om iets ingewikkelds begrijpelijk te maken.
Wat is jouw visie op leiderschap, en heb je tips voor juristen die zich meer richting managementrollen willen ontwikkelen?
Het helpt om een mensenmens zijn, nieuwsgierig naar zowel mensen als processen. Een goede leider kijkt verder dan zijn of haar eigen kennis en is bereid om buiten de comfortzone te treden.
Ik haal inspiratie uit leiders die niet alleen rationeel maar meer holistisch denken en optreden: zowel de linker- als de rechterhersenhelft gebruiken. Een oud-CFO waarmee ik samenwerkte schrijft nu veel over leiderschap vanuit een mensgerichte visie. Dat vind ik inspirerend. Het gaat niet alleen om cijfers, maar ook om oprechte interesse in mensen.
Mijn tip voor juristen die een managementrol ambiëren is om nieuwsgierig te blijven en open te staan voor nieuwe ervaringen. Je moet bereid zijn om buiten je eigen vakgebied te kijken en nieuwe dingen te leren. Dat heeft mij geholpen om 21 jaar als interimmer succesvol te zijn, met verschillende managementrollen. Het doorgronden van nieuwe uitdagingen vind ik interessant, maar als ik het eenmaal snap, vind ik het ook weer mooi geweest en tijd voor iets nieuws.
Hoe zorg jij voor balans en reflectie in je werk en leven?
Vorig jaar heb ik een periode van vier maanden genomen waarin ik helemaal niets deed qua werk. Wat wil ik dat mijn volgende stap is? Het zal vast ook met de leeftijd te maken hebben, maar ik voelde de behoefte om een moment te nemen om een tussentijdse balans op te maken. Wat gaat goed, wat kan beter? Mijn twee puberdochters waren daarbij een zeer heldere spiegel. Daarbij maakte ik een reis naar binnen, waarbij onder andere veel yoga en familieopstellingen me hebben geholpen om de balans op te maken. Ik weet het nog steeds niet helemaal, maar ik krijg wel meer richting. Zo wil ik (voor het moment?) in de corporate wereld blijven, en heb ik me ingeschreven voor een opleiding tot commissaris.
Soms is het belangrijk om even pas op de plaats te maken en ruimte te geven aan reflectie. Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert om te laten zien dat je, zelfs na 21 jaar, nog steeds zoekende mag zijn. Het is oké om niet alles te weten en ruimte te laten voor nieuwe mogelijkheden. Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat je altijd trouw moet blijven aan jezelf. Uiteindelijk komt het altijd goed.