In gesprek met - Roos Louwen

Voor netwerkcollega Roos Louwen is verandering in carrière haar niet vreemd: ze maakte al meerdere keren een switch naar een andere tak van sport in de juridische sector. Over haar beweegredenen, welke richting ze nu inslaat en voor wat voor werk je haar kunt bellen spraken Jitske en Chloé haar.

Roos, je maakte al een paar keer een behoorlijke loopbaanswitch. Kun je ons eens meenemen door je achtergrond en waar deze wisselingen vandaan komen?

Als ik er zo naar terugkijk denk ik eigenlijk dat het wel meevalt hoe groot de switches daadwerkelijk zijn. Alle veranderingen die ik maakten, lagen eigenlijk in het verlengde van wat ik daarvoor al deed en draaiden om het verbreden van mijn juridische kennis.

Ik legde de basis tijdens mijn studie Rechten in Utrecht, waar ik er door een student stage achter kwam dat ik insolventierecht leuk vond. In deze richting ben ik verder gegaan bij Van Benthem & Keulen, waar ik 7 jaar werkte. Omdat ik de behoefte had om mijzelf te verbreden in het insolventierecht, besloot ik de overstap te maken naar de Rabobank waar ik op verschillende afdelingen werkte. Met een tussenpauze van een jaar heb ik in totaal bijna 6 jaar bij de Rabobank gewerkt, wat ik als erg leuk heb ervaren: niet alleen qua mensen en cultuur, maar vooral ook op inhoudelijk vlak.

In de periode van corona waarin iedereen fulltime thuis zat te werken, begon ik na te denken over wat ik verder nog wilde. Rechter worden was een droom die ik al langer had en ik besloot daarvoor te gaan. Ik had jarenlang geprocedeerd, dus dit was totaal iets anders. In januari 2021 startte ik met de opleiding tot rechter, maar het was op bepaalde punten niet wat ik ervan had verwacht en ik besloot na een jaar te stoppen.

Wat nam je mee vanuit je rechterlijke opleiding voor je volgende stap?

Een element van de rechtersopleiding wat me enorm inspireerde was de mediation kant. Mediation en zittingen als rechter lijken op elkaar, dus vaardigheden die je tijdens de opleiding tot rechter leert komen ook tijdens mediation goed van pas. Afgelopen februari heb ik daarom besloten om een opleiding tot mediator te starten. Daarnaast heb ik me weer als advocaat laten inschrijven waardoor ik weer zelfstandig procedures kan oppakken.

Ik heb er nu heel bewust voor gekozen om niet weer ergens in dienst te gaan omdat ik mijn eigen pad en hart wil volgen en wil doen waar ik blij van word. De afgelopen jaren ben ik erg gesteld geraakt op mijn eigen autonomie en vrijheid. Doordat ik een groot verantwoordelijkheidsbesef heb gaat het eigen baas zijn me ook goed af. Voor nu richt ik me in mijn praktijk enerzijds op het interimmen en daarmee juridisch inhoudelijk werk, en anderzijds ben ik bezig met het opbouwen van mijn mediationpraktijk. Die combinatie vind ik leuk en ik denk ook dat het van toegevoegde waarde is voor elkaar, omdat je mediation skills ook goed kunt gebruiken binnen een opdracht.

Naast je opbouwende mediationpraktijk ben je ook nog in de markt voor interim opdrachten. Wat zoek je in nieuwe projecten?

Vanaf begin 2023 ben ik weer beschikbaar voor een interim opdracht, en eigenlijk vind ik van alles leuk. Waar mijn kracht en toegevoegde waarde in ligt is dat ik op litigation vlak goed kan begeleiden, ik goed ad hoc ergens kan inspringen en dat ik goed met mensen overweg kan, wat maakt dat ik makkelijk kan schakelen.

Bij mijn huidige opdrachtgever, Rabobank, zit ik nu in mijn oude team: het litigation team. Hier ben ik dus veel bezig met procederen, maar ik denk juist dat ik voor een andere opdrachtgever in een eerder stadium ook goed zou kunnen passen omdat ik veel ervaring heb met procederen en daardoor in een vroeg stadium al signalen op kan pikken. Mijn vooruitziende blik kan gebruikt worden om toe te lichten wat er zou kunnen gebeuren, zo kun je mensen meenemen in de scenario’s en afwegingen die daarbij komen kijken.

Duurzaam ondernemen gaat denk ik ook interessant worden voor de toekomst qua beleid wat geschreven wordt en hoe banken daarmee omgaan voor hun klanten. Kunnen banken zomaar klanten eruit gooien als zij niet voldoen aan richtlijnen? Ik denk niet dat dat kan, maar ik verwacht een tsunami aan werk voor juristen, vergelijkbaar met de rentederivatenprocedures. Dit lijkt me ook interessant om aan mee te werken, omdat het weer een totaal nieuw soort beleid is waar je de kans hebt om je stempel op te drukken als jurist.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Ik heb net een eigen paard gekocht, waarmee ik graag ritjes maak, maar het heeft ook nog een ander doel. Ik doe namelijk ook nog een opleiding voor gedragstransformatie bij mensen met behulp van paarden. Managers komen dan langs om bepaald gedrag te veranderen, bijvoorbeeld als ze zenuwachtig zijn om een presentatie te geven. Het paard kan hierbij helpen doordat ze de lichaamstaal van mensen uitstekend kunnen lezen en valkuilen herkennen. Bij paarden leer je luisteren naar je lichaamstaal en communiceer je via beweging, resonantie en lichamelijke aanwezigheid.

Vorige
Vorige

Meesterlijke Gesprekken de Podcast | S2 A2: Legal Design als wapen in de strijd tegen information overload?

Volgende
Volgende

Ghosten, ghostte, geghost