In gesprek met - Jeroen Ruhaak

Jeroen Ruhaak (UU '91) is een ervaren pragmatische jurist die met name gespecialiseerd is in commerciële contracten en IP. Ervaring deed hij o.a. op bij Tele Atlas/TomTom, Purac Biochem (Corbion N.V.), Philips en Honeywell. Hij heeft veel ervaring met werken voor wereldwijde producenten actief in de maakindustrie. Daarnaast heeft hij in de afgelopen jaren zich ook steeds meer gericht op bedrijven met een duurzame component. We spreken Jeroen over hoe zijn carrière zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld én in welke teams hij het liefste samenwerkt.

Jeroen, als interim bedrijfsjurist leg je met name de focus op commerciële contracten in je werkzaamheden. Qua sector werk je vaak voor bedrijven werkzaam in de maakindustrie. Is dit een bewuste keuze of iets waar je per toeval in bent gerold?

Mijn voorkeur ligt inderdaad bij bedrijven in de maakindustrie, om precies te zijn bedrijven die veel met technologie en bijkomende technologische contracten te maken hebben. Ik heb gemerkt dat techneuten en ik goed kunnen samenwerken doordat we allebei een praktische benadering van zaken hebben. Die technische component is dus iets wat ik wel echt zoek in een opdracht. Daarnaast vind ik - als van huis uit geschoolde milieurecht jurist - duurzaamheid als onderdeel van een opdracht wel echt een pre.

Je laatste opdracht die je hebt gedaan sluit dan ook naadloos aan op de punten die je net noemt. Kun je eens wat meer vertellen over die opdracht?

Dat klopt inderdaad! De afgelopen 1,5 jaar was ik als interim-jurist werkzaam bij Milence, een joint venture van verschillende vrachtwagenfabrikanten die gezamenlijk tegen een probleem aanliepen: de vrachtwagenindustrie wilde wel vergroenen en meer elektrische vrachtwagens inzetten, maar er waren bij lange na niet genoeg laadpalen in Europa. Milence zet zich daarom als bedrijf in om de toekomst van het wegvervoer fossielvrij te maken door betrouwbare en veilige hoogwaardige laadoplossingen te bouwen en te beheren.

Toen ik binnenkwam was ik het eerste halfjaar vooral bezig met inkoopcontracten: van laadpalen tot hekwerken die om terreinen moeten komen en alles wat er op locatie nog meer nodig is. Vervolgens ben ik veel onderhandelingen gaan doen om die terreinen door heel Europa te kopen of te gaan leasen: mijn focus lag daarbij met name op Scandinavië en de DACH regio. Tot slot kreeg ik de rol van General Counsel toebedeeld omdat de voormalige General Counsel ziek was uitgevallen. Dat maakte mijn rol als interimmer nog intenser, maar ook veel meer multidisciplinair. Zoals ik al zei werk ik graag samen met techneuten, maar vanuit deze rol moest ik ook samenwerken met sales, marketing,inkoop en HR kwesties die spelen bij een groep van 8 juristen. Ik kwam erachter hoe leuk het is om te werken bij een start-up of een scale-up dat iedereen elkaar kent. Het is echt één team, één taak: je vecht voor een gemeenschappelijk doel.

Hoe zorg je er dan voor dat jij als interim jurist binnen zo’n bedrijf benaderbaar bent? Ik hoor ook weleens terug dat men binnen sommige bedrijven de juridische afdeling angstvallig mijdt.

Van nature ben ik een extravert persoon die makkelijk contact legt met mensen - dus in die zin is het niet een trucje wat ik uitvoer, maar iets wat ik gewoon vanuit mezelf ‘doe’. Maar wat ik wel altijd heel belangrijk vind is dat je je niet te beroerd voelt als jurist om zelf de handen uit de mouwen te steken, hoe senior je ook bent. Linksom of rechtsom moet het werk gewoon gedaan worden, dus als je zelf als leidinggevende achterover gaat zitten leunen krijg je daarin niet de gunfactor van je team en de teams eromheen. Ik denk dat die instelling mij als jurist wel erg benaderbaar maakt en ervoor zorgt dat men snel bij mij aanklopt, ook al lijkt het misschien in eerste instantie een onbenullig klusje.

Vorige
Vorige

In gesprek met - Albert Jan Franken

Volgende
Volgende

Blog: De toekomst van de advocatuur?