In gesprek met - Albert Jan Franken
Albert Jan Franken (UL'93) is zijn loopbaan begonnen in de advocatuur bij NautaDutilh waar hij werkte op de afdelingen Failissementsrecht en Transportrecht. Daarna stapte hij over naar het bedrijfsleven waar hij als bedrijfsjurist werkzaam was bij TNT en Geodis. Inmiddels is Albert Jan alweer zo’n 15 jaar werkzaam als zelfstandig advocaat en is hij ook al heel wat jaren betrokken bij WeLegal. Over waar zijn interesse in de logistieke sector vandaan komt, en wat hem verder drijft als zelfstandig advocaat vertelt Albert Jan openhartig in dit gesprek.
Als ik naar het begin van je loopbaan kijk, is er een rode draad te zien in je interesse in logistiek/vervoer. Komt deze interesse ergens vandaan, of ben je hier toevallig ingerold?
Dat is deels toevalligerwijs gegaan, maar eigenlijk ook weer niet. Toen ik als jonge advocaat bij NautaDutilh op de faillissementsafdeling terecht kwam, had ik al vrij snel contact met collega’s die werkten bij de afdeling vervoersrecht - destijds nog bekend onder de naam ‘zeerecht’.
Die praktijkgroep sprak mij aan omdat het erg dynamisch is en er veel wordt geprocedeerd. Het tweede deel van mijn advocaat stage heb ik vervolgens daar doorgebracht en aansluitend nog een aantal jaar als medewerker. Het vervoerrecht is een breed rechtsgebied dat zowel weg-, zee- als luchtvervoer omvat. In de werkzaamheden gaat het vaak over ladingschades waarbij het ook van belang is om te achterhalen wat er feitelijk precies is gebeurd. Het werk kon heel hectisch zijn, met name bij een beslag of een kort geding.
Vervolgens ging ik, eigenlijk in het verlengde daarvan, als bedrijfsjurist werken voor TNT en heb ik daar gewerkt voor de logistieke divisie die later is uitgebreid met een afdeling expeditie. Na TNT belandde ik bij Geodis, de Franse logistiek dienstverlener, die nog steeds een klant van mij is.
Het cirkeltje lijkt daarmee mooi rond. Hoe kwam je er destijds, inmiddels bijna 15 jaar geleden, bij om als zelfstandig advocaat aan de slag te gaan?
Als bedrijfsjurist miste ik toch de procespraktijk en de mogelijkheid om voor verschillende partijen op te treden in plaats van slechts voor 1 opdrachtgever. Toen ik de mogelijkheid kreeg om een aantal vervoerszaken over te nemen heb ik de stap gezet en ben ik gestart als zelfstandig advocaat en ondernemer.
Het procederen is iets wat ik echt leuk vind, maar wel om erbij te doen - ik zou niet 100% van mijn tijd met procederen bezig willen zijn. Wat procederen voor mij zo leuk maakt is dat je juridisch de diepte ingaat. Verder heb je in elke zaak te maken met verschillende partijen, niet alleen je eigen cliënt en de tegenpartij met zijn of haar advocaat maar ook nog de rechter of de arbiter. Alles bij elkaar kan het best complex zijn, zeker als er meerdere partijen betrokken zijn.
Naast mijn werkzaamheden als advocaat voor verschillende vaste cliënten werk ik ook nog 2 à 3 dagen per week als interim bedrijfsjurist voor Honeywell, een opdrachtgever die ik via WeLegal heb gekregen. De combinatie tussen het ad-hoc advocatenwerk en het interimwerk waarbij ik meer met de business aan de voorkant mee kan denken zorgt voor leuk en afwisselend werk.
Tot slot: als juristen lezen we wat af met z’n allen. Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen ter ontspanning?
Misschien niet het antwoord wat je verwacht, maar het laatste boek dat ik gelezen heb is een reisgids die ik had aangeschaft voor mijn reis naar Thailand! Voor mij begint de ultieme manier om een reis te plannen met het uitpluizen van een reisgids zodat ik precies weet wat de leukste plekken zijn om naartoe te gaan. Mijn favoriete stukje Thailand? Dan toch Bangkok: want hoewel ik op vakantie ben, zoek ik ook daar naar dat dynamische aspect wat ik in mijn werk zo leuk vind - iets wat je in deze wereldstad zeker terug kan vinden.