In gesprek met - Kim van Berkel
Kim van Berkel is al ruim 10 jaar werkzaam in het arbeidsrecht en werkt sinds 2017 als zelfstandige. Met haar eigen praktijk ‘HRLegalvisie’ slaat ze als zelfstandig jurist een brug tussen HR en Legal. In haar praktijk staat ze voornamelijk werkgevers bij met vraagstukken die op hun weg komen. Daarnaast adviseert ze omtrent het HR beleid en arbeidsrecht in brede zin en procedeert ze indien nodig.
Kim, zoals hierboven genoemd ben je al ruim 14 jaar werkzaam in het HR werkveld. Wat spreekt je hier zo in aan en had je altijd al voor ogen om binnen dit rechtsgebied te gaan werken?
Van origine ben ik opgeleid als strafrechtadvocaat. De reden dat ik rechten ben gaan studeren komt eigenlijk door de boeken van thrillerschrijver John Grisham, als ik die las dacht ik: ‘dit wil ik ook!’ Daarnaast sprak het strafrecht mij altijd al aan omdat ik graag met mensen werk, en ik niet goed tegen onrechtvaardigheid kan. Uiteindelijk bleek het strafrecht in de praktijk toch niet helemaal te zijn wat ik voor ogen had, en ik ben toen het arbeidsrecht ingegaan. Binnen het arbeidsrecht heb ik inmiddels ook al verschillende paden bewandeld: zo deed ik in 2014 de PALA (Postacademische Leergang Arbeidsrecht) en na bijna 10 jaar gewerkt te hebben in het arbeidsrecht ben ik in dienst getreden als HR Manager om de HR afdeling te professionaliseren bij een grote organisatie van zelfstandige klinieken. Dit professionaliseren beviel me zo goed dat vanuit daar de wens groeide om dit op structurele en zelfstandige basis voor verschillende bedrijven te gaan doen.
Wat is in jouw eigen praktijk dan je expertise, waar ben je heel goed in?
Ik heb me gaandeweg gespecialiseerd in het professionaliseren van organisaties, op arbeidsrechtelijk en HR vlak. Met name doe ik dit voor internationale bedrijven die van start up naar scale up willen groeien, of van scale up naar een professional. Mijn praktijk is dubbelgemengd; 70% arbeidsjuridisch en 30% HR met parttime interim opdrachten en eigen cliënten.
Ik merk dat de markt voor HR nu echt booming is omdat er een groot gebrek is aan goede professionals; er is geen echte opleiding voor HR, veel mensen rollen er in via verschillende wegen. Nu de arbeidsmarkt zo krap is en generatieverschillen en voorkeuren onder werknemers steeds sterker naar voren komen, is HR goed op orde hebben binnen je bedrijf een must, in plaats van het als alleen maar een ‘fee burner’ te zien.
Wat mij vooral aanspreekt in dit werkveld is toch het werken met mensen. Ik vind het leuk om een band op te bouwen met bedrijven en ze verder te helpen en een oplossing te zoeken voor problemen. Daarnaast adviseer ik veel over grensoverschrijdend gedrag. Dit zit op het snijvlak van strafrecht, arbeidsrecht en psychologie - dus hierin komt mijn vroegere ervaring in het strafrecht ook goed van pas.
Momenteel heb ik een redelijk volle praktijk met een aantal vaste cliënten en daarnaast werk ik parttime als interim arbeidsjurist bij de TU Delft. Maar voor een interessante adviesklus heb ik altijd nog wel plek.
Wat doe je naast je werk?
Ik zit in het Adviescollege Nederlandse Gebarentaal. Dit is een adviescollege dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd en ongevraagd advies geeft over het bevorderen van het gebruik van de Nederlandse Gebarentaal in de samenleving. We doen dit door te adviseren over beleid, behoeften en ontwikkelingen die aansluiten bij de Wet erkenning Nederlandse Gebarentaal. De reden dat ik erin zit is dat ik wat wil veranderen in Nederland voor dove en slechthorende mensen, zonder dat ik zelf echt op de voorgrond hoef te treden. Dit is een strijd die me aan het hart gaat: dove/slechthorende mensen vechten al decennia om gebarentaal als een officiële taal te registreren in de Nederlandse wet. Sinds corona is dat eindelijk veranderd - de media-aandacht rondom Irma Sluis heeft hier ook haar steentje aan bijgedragen. Gemiddeld ben ik er rond de 12-16 uur per week mee bezig. Met mijn kennis hoop ik echt mijn steentje bij te kunnen dragen aan bewustwording rondom de dovengemeenschap in Nederland.