In gesprek met - Hilde Pors
Hilde Pors is advocaat en specialist op het gebied van commerciële contracten, privacy en intellectueel eigendomsrecht. Ervaring deed ze op in de advocatuur (NautaDutilh, Simmons & Simmons, Kneppelhout) en het bedrijfsleven (Zimmer Biomet) maar sinds enkele jaren is ze als zelfstandig advocaat gevestigd.
Na 18 jaar als advocaat en bedrijfsjurist in dienstverband te hebben gewerkt, koos je ervoor om in 2018 als zelfstandig gevestigd advocaat verder te gaan. Wat was de afweging om je dienstverband aan de wilgen te hangen en te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap?
De beslissing om voor mezelf te gaan beginnen was eigenlijk een vrij impulsieve: op zondagmiddag hakte ik de knoop door dat ik niet meer in loondienst wilde werken en de volgende dag vertelde ik het aan mijn leidinggevende. Toen pas ging ik eigenlijk nadenken over hoe ik mijn praktijk als zelfstandige wilde gaan invullen. Dat impulsieve past eigenlijk ook wel goed bij mij als persoon. Als vrienden of kennissen die twijfelen om voor zichzelf te beginnen mij om advies vragen, zeg ik altijd: gewoon doen! Morgen is de dag van morgen, je moet in het nu leven.
Wel had ik het geluk dat ik naast mijn vaste baan in het bedrijfsleven altijd mijn eigen advocatenpraktijk in de avonduren behouden heb en ook wat klanten vanuit mijn laatste vaste rol kon meenemen. Zo had ik gelijk een vliegende start toen ik volledig als zelfstandig advocaat ging werken!
Momenteel doe je een opdracht via WeLegal bij NIZO. Kan je eens wat meer vertellen over wat voor soort bedrijf NIZO is en welke werkzaamheden jij als zelfstandig jurist voor hen vervult?
NIZO is een bedrijf dat actief is in de research binnen de voedselindustrie en zich bezighoudt met het verbeteren van voedingsproducten en gezondheidsproducten. Zo zijn ze bijvoorbeeld enorm groot in de eiwittransitie.
Mijn rol binnen NIZO is eigenlijk best wel breed en behelst alles wat met legal te maken heeft: van het maken van consortia overeenkomsten tot allerlei vragen over privacy en het sluiten van NDA’s - essentieel voor een contract research organisatie als NIZO.
Ik heb gemerkt dat veel onderzoekers binnen NIZO het juridische aspect wat bij hun werk komt kijken vaak niet zo leuk vinden, dus ik zie daarin een uitdaging om mezelf zo toegankelijk en zichtbaar mogelijk te maken binnen de organisatie. Door duidelijk te maken aan iedereen binnen de organisatie dat ze me voor alle juridische vragen altijd kunnen benaderen en dan ook echt bereikbaar te zijn, zorgt dit ervoor dat de drempel naar legal zo laag mogelijk blijft en men je niet uit de weg gaat. Daarnaast helpt het geven van trainingen binnen de organisatie ook met je zichtbaarheid, maar daarnaast ook de zelfredzaamheid van werknemers: zo kunnen ze ‘juridische rode vlaggen’ sneller spotten in hun werkzaamheden.
Je hebt ook een tijdje als coach gewerkt voor studenten, waarbij je ze begeleidde bij het schrijven van hun scriptie.Van waar dit uitstapje, naast je juridische werk?
Een kennis van mij had een bedrijfje opgezet en zocht iemand om een paar studenten te begeleiden bij het schrijven van hun scriptie. Ondanks dat ik naast rechten alleen maar een half jaar economie heb gestudeerd en dus inhoudelijk weinig kan zeggen over scriptieonderwerpen die buiten deze range vallen, heb je als juridisch geschoolde professional natuurlijk wel een goed gevoel voor taal. Ik hielp studenten dus vooral met zinsopbouw, d’s en t’s, en het geheel een logisch te volgen verhaal maken. Doordat mijn praktijk op een gegeven moment te druk werd ben ik er nu mee gestopt, maar ik vond het een mooie aanvulling om naast mijn professionele loopbaan te doen!