In gesprek met - Bas Verschoor
Bas Verschoor is van huis uit natuurkundige. Na het afronden van zijn studie Technische Natuurkunde kwam hij bij het Nederlands Octrooibureau terecht. Later volgde hij naast zijn werk een rechtenstudie aan de Universiteit Leiden (LLB). Nadat hij bijna 13 jaar bij NLO werkzaam was, stapte hij over naar Shell waar hij als Senior Legal Counsel Intellectual Property/Senior Patent Attorney werkte. Sinds kort is hij samen met een oud collega (Wendy Teunissen) een samenwerking gestart op het gebied van intellectueel eigendom: Level IP.
Bas, wat sprak jou als afgestudeerd natuurkundige zo aan in het juridische werkveld?
Eigenlijk wilde ik al rechten gaan studeren toen ik net klaar was met natuurkunde in Delft, maar ik besloot dat on hold te zetten omdat ik het tijd vond om eerst geld te gaan verdienen. Dus toen ging ik voor de gulden middenweg: werken als octrooigemachtigde, wat een kruising is tussen recht & techniek.
Waarom wilde ik dan rechten doen? Enerzijds heeft rechten veel raakvlakken met techniek, je bent bij beide namelijk bezig met wetten. Anderzijds is het ook weer heel anders, want in de techniek is er altijd een ‘goed’ antwoord en in het recht is dat eigenlijk bijna nooit zo. Wat me aanspreekt in het octrooirecht is dat je veel bezig bent met woorden: je moet de keiharde techniek in de taal van het recht weten te vangen.
Wat voor soort klanten bedien je, en hoe denk je dat je technische en juridische kennis van toegevoegde waarde kunnen zijn voor een klant?
Mijn klanten zijn technische bedrijven, met allerlei vragen omtrent Intellectual Property (IP). Wat ik het leukste vind zijn tech start-ups en scale-ups, die vaak opgericht zijn op basis van een nieuwe technologie en waarbij je ziet dat de uitvindingen die zij doen cruciaal zijn voor hun voortbestaan. Bij grote bedrijven is dat minder scherp. Mijn bedrijf Level IP richt zich dan ook primair op groeiende start-ups en scale-ups. De eerste groeifase van bedrijven is spannend. Het juiste IP-advies kan daar veel verschil maken.
Het octrooirecht dient ertoe om technische uitvindingen te beschermen. Dus om dat te doen moet ik snappen wat de techniek is, en hoe ik dat dan kan vertalen in juridische taal en een strategie: wat moet je beschermen, op welk manier en hoe verkrijg je die bescherming dan? Vaak worstelen kleine bedrijven met hoe om te gaan met bedrijfsgeheimen, het formuleren van een IP-strategie en het vinden van betaalbare juridische support.
Bij startups is intellectueel eigendom een groot deel van de waarde van het bedrijf. Het is belangrijk dat je een strategie formuleert waarin je beschrijft hoe je daarmee omgaat, en hoe je het beschermt. In de eerste plaats kijk je naar de commerciële strategie, en formuleert dan een IP-strategie die daar bij past. De IP-strategie moet er op gericht zijn om de commerciële strategie te ondersteunen. Als bedrijf zijn er verschillende IP-strategiën mogelijk. Mijn taak is om ze bij te staan in dat proces.
Ik adviseer bijvoorbeeld over de keuze tussen geheimhouding of octrooieren. De keuze tussen deze twee hangt van een aantal dingen af. Als je iets gaat octrooieren, moet je weten: krijg je het verleend? En is het mogelijk inbreukmakers aan te pakken met een octrooi? Octrooiering kost bovendien geld, en geheimhouding bijna niet. Geheimhouding kent weer een andere aanpak en risico’s. Je moet echt per casus kijken naar wat de beste bescherming is.
Verder kijken we naar het hele plaatje van het bedrijf. Voor scale/startups bieden we een begeleidingstraject aanwaarbij ze IP proof worden en in lijn staan met de ISO-standaarden zodat ze klaar zijn om de investeerders te woord te staan. We maken een IP-book voor ze, waar hun hele strategie en werkwijzen omtrent IP instaat.
Wat tot slot een belangrijk aspect is, is dat een bedrijf moet weten is of ze geen inbreuk maken op een octrooi of andere IP-rechten van een ander bedrijf. Dat is ook onderdeel van het werk dat ik bied. Samenvattend zijn mijn services een breed scala van advisering op IP-gebied, waarbij ik graag meedenk met wat de business op dat moment nodig heeft.
Waarvoor kunnen netwerkcollega’s jou bellen?
Technisch innovatieve bedrijven die vragen hebben over IP kunnen altijd bij mij terecht. Dit kan gaan om vragen over octrooien, bedrijfsgeheimen, merkrecht, inbreuk etc. Maar ook bedrijven die een NDA nodig hebben of contracten hebben waar een clausule in staat over IP en bedrijfsgeheimen kunnen mij uiteraard bellen.
Heb je voor de juristen in het netwerk nog een tip op het gebied van octrooirecht?
Ja, eigenlijk is de belangrijkste tip die ik heb deze: Zodra iets gepubliceerd is, kun je het niet meer octrooieren of als bedrijfsgeheim beschermen. Dat is eigenlijk het eerste dat je tegen je klanten moet zeggen: houd je uitvinding geheim!
Als je octrooi aanvraagt, kun je een monopolie krijgen voor een bepaalde tijd. Daarmee wordt de octrooihouder beloond want die kan zijn investering terugverdienen. In ruil daarvoor wordt de octrooiaanvraag met een beschrijving van de uitvinding gepubliceerd, zodat anderen daar kennis van kunnen nemen. De eerste eis aan een octrooi is nieuwheid en daar bovenop moet het ook nog inventief zijn. Maar die nieuwheid is een hele harde eis, dus het is belangrijk dat je goed oplet dat deze gewaarborgd is. Ook een publicatie door de uitvinder zelf kan nieuwheids schadelijk zijn voor een octrooiaanvraag.
Wil je meer weten over waar Bas zich mee bezighoudt en de services die Level IP aanbiedt? Je leest er hier meer over.