Goed voor Elkaar
Deze blog verscheen eerder in de Mr. in 2007, maar is qua inhoud nog steeds relevant en geeft een goed inkijkje in de begindagen van het WeLegal Network, destijds het ‘Netwerk van Ondernemende Juristen’.
Het werkt, het werkt, ja, ja het werkt!
Ik ben erg enthousiast over een idee dat we een tijdje geleden hebben geïntroduceerd onder de titel “Goed voor elkaar”. Het risico bestaat dat je dit stukje voor pure reclame aanziet, dat moet dan maar en lees je het niet. Ik wil er graag even iets over melden.
Ken je ondernemende juristen?
We zijn ruim een jaar geleden gestart omdat we vonden (en vinden) dat in deze tijd, waarin steeds meer professionals besluiten om voor zichzelf te beginnen, er een nieuw soort bedrijf nodig was.
Ondernemende Juristen verbindt goede zelfstandige (interim) juristen en advocaten. We brengen hen regelmatig met elkaar in contact en we doen meer. Maar de belangrijkste activiteit, en waarschijnlijk ook de reden dat ons netwerk zo snel groeit, is dat wij directe contacten tussen opdrachtgevers en de leden van ons netwerk tot stand brengen en faciliteren.
In het begin ging elk eerste contact met opdrachtgevers uit van OndernemendeJuristen. Vanaf 0 beginnen, acquisitie, acquisitie en nog eens acquisitie. Niets mis mee, maar om zo voor alle, inmiddels 220, juristen in het netwerk opdrachten te vinden zou je een groot team van accountmanagers nodig hebben. En voor je het weet ontstaat het zoveelste detacheringbureau. Iets waar niemand op zit te wachten.
Alsjeblieft niet nog een detacheringsbureau
Onze ambitie is gericht op iets anders. We willen zelfstandige juristen en opdrachtgevers meer ruimte en mogelijkheden bieden om, zonder de voorwaarden van “de tussenhandel”, samen te werken. Dat bereiken we door als juridische ondernemers onder elkaar op grote schaal krachten, talenten en netwerken te bundelen, te verbinden. Wij spelen daarbij graag de rol van “linking pin” en businesspartner voor zelfstandige juristen. Marktkennis en verbindende talenten gekoppeld aan hun kennis en kunde.
Uiteindelijk moet elke jurist in ons netwerk, die dat wil, op deze manier aan zijn opdrachten kunnen komen. Ook minder commercieel getalenteerde (of geïnteresseerde) juristen kunnen zich dan als zelfstandige vestigen zonder afhankelijk te zijn van detacheringbureaus. Een nieuwe manier voor opdrachtgevers en zelfstandige juristen om elkaar te vinden.
Om deze aanpak te laten werken zou het helpen als dat juridische professionals in ons netwerk regelmatig opdrachtgevers verwijzen zodat wij die kunnen matchen met collega juristen in het netwerk. En dat verwijzen, dat doen juristen van nature niet zo snel. Overigens, voor de duidelijkheid, het gaat hier niet om verwijzing voor behandeling van individuele zaken zoals in de advocatuur, maar om interim-opdrachten of langdurige samenwerkingverbanden.
Verwijzen is een beetje eng
We hebben daar begin dit jaar wat onderzoek naar gedaan. Het zal je niet verbazen, wij juristen, verwijzen door naar vrienden, bekenden, maar vooral naar personen die we vertrouwen. Verwijzen naar een bedrijf, ook al heeft dat misschien een goede naam, dat doen we niet zo snel. Het vooruitzicht van een mogelijke bonus, veel gebruikt in andere sectoren, heeft weinig invloed op ons gedrag wat dit betreft. Ik denk dat velen ook een beetje neerkijken op mensen die verwachten dat ze ons gedrag met het uitloven van een beloning kunnen beïnvloeden. Het is niet dat we niet willen doorverwijzen, maar toch doen we het vaker niet dan wel. Meestal niet omdat we niet helemaal zeker zijn van degene naar wie we verwijzen. Heel erg belangrijk vinden we namelijk dat we achteraf niet aangekeken worden op het broddelwerk van ander.
Geen beloning
Uit ons onderzoekje blijkt ook dat, hoewel het vooruitzicht van een beloning juristen weinig doet, ze het wel heel normaal en eigenlijk ook wenselijk vinden dat iemand die zakelijk gezien voordeel heeft van hun verwijzing, daarvoor iets terug doet. Relaties die wat dit betreft “scheef groeien” en waarin de ander te weinig terug geeft, die lopen altijd stuk. Of we nu willen of niet, bewust of onbewust houden we toch altijd bij of de zaken wel in balans zijn. We zijn als juristen niet zo gevoelig voor beloning, maar wel voor rechtvaardigheid. We willen meedelen in succes.
Elkaar de bal toespelen
Wij vragen sinds enige tijd aan deelnemers in ons netwerk om, opdrachtgevers die zij niet kunnen helpen en waar introductie van vrienden of collega’s ook geen oplossing biedt, te verwijzen naar OndernemendeJuristen. Als een soort spelverdeler brengen we die organisaties in contact met geschikte collega zelfstandigen uit het netwerk.
Als centraal aanspreekpunt van het netwerk nemen wij in dit soort gevallen de verantwoordelijkheid over, waardoor het afbreukrisico afneemt voor de “verwijzer” die het eerste contact verzorgt. We laten ons graag door hem of haar instrueren over de aanpak. Het helpt natuurlijk ook dat deze opdrachtgevers op hun wenken bediend worden. Ze komen in direct contact met top professionals die ze anders via een omweg onder minder gunstige voorwaarden van een traditioneel bureau hadden moet inhuren.
Meer kansen, meer resultaat
Behalve dat je er collega zelfstandige juristen en opdrachtgevers ermee helpt, is verwijzen volgens mij ook zakelijk gezien verstandig. Een verwijzing creëert kansen voor collega zelfstandigen en mijn ervaring is: hoe meer kansen hoe meer resultaat. In een zakelijke relatie mag je verwachten dat degene de kans creëerde, de verwijzer, vroeg of laat meedeelt in het succes. Dat beïnvloedt zijn of haar eigen (bedrijfs)resultaat ook weer positief zodat het totale verzamelde resultaat toeneemt.
Weg met de IOU
Wij maken de prompte transparante en efficiënte “settlement” van dat meedelen mogelijk. Als een soort clearinghouse regelen we alles zodat juristen zich daar niet mee bezig hoeven houden. Dat voorkomt dat men onderling onbewust een rekening-courantverhouding bijhoudt over wie nu wie een opdracht heeft bezorgd, en dus een “I owe you” (IOU) tegoed heeft. Dat kan namelijk alleen maar wrijving opleveren en is funest. Verwijzer en degene die de klus krijgt kennen elkaar vaak niet eens. Bovendien blijkt de een blijkt in de praktijk veel meer kansen te zien en te benutten dan de ander.
In feite is het zo dat degene die een opdracht aandraagt voor een ander uit het netwerk een stukje van het werk van OndernemendeJuristen doet. Vandaar dat hij of zij voor 50% deelt in ons aandeel, onze vergoeding. Dat voorkomt ook dat verwijzing tot substantieel hogere tarieven voor opdrachtgevers leidt of lagere inkomsten voor degene die de opdracht uitvoert.
Dat alles blijkt nu te werken. Vandaar de juichkreet aan het begin van deze posting. Tot zover deze reclame!
Nou OK, nog een ding dan: Voor degenen die er bezwaar tegen hebben om op deze manier hun omzet aan te vullen, dragen we het aandeel in onze inkomsten af aan een goed doel naar keuze.
Marijn, 31 augustus 2007