De Amerikaanse presidentsverkiezingen vanuit een juridisch perspectief
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn aan de ene kant een groots spektakel en aan de andere kant een fijnmazig, technisch en complex proces. Beide verschijningsvormen gaan hand in hand. Naast de politieke partijen die met hun kandidaten en ideeën op zoek zijn naar kiezers, is het verkiezingsproces zelf van invloed op de uitkomst. Juist in onze tijd waarin de Democraten en Republikeinen ongeveer even sterke partijen zijn, is de verkiezingsmachine die de wil van de kiezers naar uitslagen vertaalt voor de uiteindelijke uitkomst van groot belang.
En dat maakt de strijd een grotendeels juridische strijd.
Juridisch, omdat de rode draad in dit verhaal is dat de Amerikaanse burger niet direct kan stemmen op een president. Wie er wel mag en kan stemmen voor de 538 kiesmannen en wanneer en op welke wijze, wordt vastgelegd in wetten die de 50 staten uitvaardigen. Dit wetgevingstraject begint in de 50 staatsparlementen, terwijl de veelal door de bevolking in hun ambt gekozen rechters daarover het laatste woord hebben. Of is ook dat aan verandering onderhevig?
In deze bijeenkomst wordt uitgelegd hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen echt werken en wat de stand van de race is.
Praktische informatie:
Datum: vrijdag 18 oktober 2024
Tijd: 16.00-17.30
Locatie: online
Investering: €75,- voor bijdragende leden, €95,- voor niet-bijdragende leden
Je kunt je hier opgeven.
De spreker
Joost Kramer is als jurist en bedrijfskundige actief binnen corporate governance. Hij heeft een jarenlange achtergrond als advocaat, hoofd juridische zaken, bestuurssecretaris en raadsadviseur (boardroom advisor) bij grote Nederlandse en internationale organisaties. Daarnaast verdiept hij zich in U.S. Election Governance en publiceerde onlangs een boek over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.